Els #TopsValencians de Mercè Pérez

Els #TopsValencians de Mercè Pérez

Soc Mercè Pérez. Cooperativista i editora a Sembra Llibres. Sempre m’ha agradat molt llegir. Actualment tinc 27 anys però en unes setmanes en faig 28. Vaig nàixer a Burjassot, he viscut a Benimaclet i ara seguisc entre Benimaclet i Burjassot. Soc de les que fa senderisme i puge pics de muntanyes, sobretot des de la Covid. M’encanta vore mil vegades les mateixes sèries (Friends, The Office…) fins que em sé de memòria tots els diàlegs. De nana veia molts musicals amb ma iaia. Estime infinit les  converses amb les amigues i, sobretot, m’agraden els matins amb elles de vermuts els dies de Falles Populars i Combatives i les nits de sopars al Terra de Benimaclet.

Iniciem la conversa amb Mercè Pérez parlant de literatura en valencià, quin creus que és el llibre que hauríem de llegir sí o sí?

No sé si hi ha un llibre que sí o sí hauríem de llegir. Pense que hi ha molts bons autors i autores valencianes actuals que  mereixen que ens els llegim amb molta atenció com per exemple: Joanjo Garcia, Xavi Sarrià, Antoni Rubio, Muriel Villanueva, Marta Meneu, Isabel Canet, Xavier Aliaga, Mercè Climent… (i em deixe molts i moltes…)

I a l’hora d’escoltar música, quina és eixa cançó que deixaries en bucle? De ben segur que t’agrada algun grup o cantant en valencià, quin és?

Uff m’és molt difícil triar-ne una! Però si ho he de fer…, pel que va significar per a mi en el seu moment, La vida sense tu d’Obrint Pas. Ara segurament no puc parar d’escoltar Maria Arnal i Marcel Bagés.

Si parlem de propostes artístiques com la pintura, l’escultura, el disseny i d’altres, quin museu valencià ens recomanes visitar periòdicament? I de museus històrics o de divulgació, quin t’ha resultat més interessant? Ens recomanaries l’obra artística d’algun o alguna valenciana?

M’agrada passar-me pel CCCC  de València a sovint perquè sol agradar-me les exposicions que solen haver-hi, també m’agrada dur a les visites al Museu de Belles Arts de València. Si he de triar ara mateix alguna artista valenciana us diria Mònica Llop, és una artista jove valenciana que fa poc va exposar Fotudes i arrimades al marge en el CCCC de València, m’agrada el treball audiovisual a través de la fotografia que sol fer.

Passem al terreny de la creació audiovisual i de les arts escèniques, quin ha estat el documental, la sèrie o la pel·lícula, o l’obra teatral en valencià que més has gaudit? I si et preguntem pels nostres mitjans de comunicació públics, quin programa de la televisió o de la ràdio d’Àpunt hem de seguir?

Em va agradar molt Per molt que bufe el vent de David Segarra sobre la lluita en defensa de l’horta i els darrers dies del Forn de Barraca. En general m’agrada molt el treball que fa perquè ens porta les xicotetes lluites quotidianes. En l’àmbit del teatre em solen agradar també les propostes escèniques que fan el grup A tiro hecho. D’A punt m’agraden, sobretot, Territori Sonor i Plaerdemavida.

Anem de viatge perquè tenim un patrimoni natural realment impressionant al País Valencià… De ben segur que hi ha un racó especial per a tu on et sents com a casa i on gaudeixes amb els teus, quin és aquest refugi de felicitat secret?

Si he de triar tire cap a casa i trie l’horta de Burjassot, per tot el que em connecta amb el meu iaio i amb els meus pares.

Les valencianes i els valencians tenim la sort de viure en una terra plena de tresors arquitectònics i històrics. No obstant això, quin consideres que és el monument que millor ens representa o, simplement, quin és el que més t’emociona visitar?

M’agrada molt pujar a dalt del tot de les Torres de Serrans perquè des d’allà puc veure tota València (també albire Burjassot) i quan baixe i xafe els carrers em sent part d’un fil de segles de persones fent de les seues històries la història, com diria Estellés.

Actualment, les xarxes socials són un element important d’entreteniment i de creació i difusió cultural sobretot per a la joventut. Quin creador o creadora de continguts en valencià hauríem de seguir de totes totes? I quina és la plataforma més potent culturalment des del teu punt de vista: Youtube, Facebook, Twitter, Instagram, Tik Tok, Twitch o alguna altra?

Soc un poc “vella escola” i no tinc ni Tik Tok ni Twitch així que d’eixes puc opinar ben poc. Les que més use, i hauria de fer-ho menys, són Twitter i Instagram. En eixe sentit m’agrada molt seguir els perfils de Miquel Ramos per les denúncies contra el feixisme i l’ultradreta que fa a Twitter, el de Carla Vall per com ens dona recursos per combatre les violències masclistes, Marta Meneu pel seu canal de Youtube sobre literatura…

Per a tindre les suficients energies per a descobrir totes les recomanacions que ens has proposat necessitarem alimentar-nos molt bé. Quin és el plat de la nostra gastronomia, que més t’agrada? I quin seria el maridatge perfecte?

L’arròs amb fesols i naps m’encanta. Això sí, el de la meua iaia era el millor. I un bon vi negre li para de luxe.

Per a finalitzar, la nostra llengua ens defineix com a poble i és un dels grans patrimonis que cal potenciar i preservar. Quina és la teua paraula o dita favorita, la que pronuncies gairebé tots els dies?

No tinc una paraula o expressió preferides… però m’agrada la paraula llaurar.