Els #TopsValencians de Frank Surimi

Els #TopsValencians de Frank Surimi

Soc Fran Sevilla, encara que per xarxes em podeu trobar com a Frank Surimi. Tinc vint-i-huit anys i vaig nàixer a Dénia. Entre altres coses relacionades amb l’art i la imatge, vaig estudiar Realització Audiovisual i a això mateix em dedique actualment, barrejat també amb el treball que faig darrere i davant de les xarxes socials: edició i gravació de continguts, i la comunicació.

M’agrada molt gaudir de la natura, gaudir també de la soledat i la bona companyia, viatjar, agafar la bici i descobrir parts del nostre País, la música, esmorzar i apreciar tot el que ens envolta, que no són poques coses.

Des de menut m’ha encisat la comunicació i l’art visual, sempre he experimentat amb una càmera i un micròfon, és una cosa que sempre he portat a dins. Gràcies als meus estudis he pogut explorar molt més a fons totes aquestes disciplines i, gràcies a les tecnologies, he pogut explotar d’una forma més pública aquest perfil creant contingut per a diverses plataformes.

Comencem amb Frank parlant de literatura en valencià, quin creus que és el llibre que hauríem de llegir sí o sí?

Un llibre que guarde amb molta estima i el recomane sempre tant a grans i menuts és el de Jeroniet de Paco Muñoz. És un llibre dirigit especialment a un públic infantil/adolescent però vos assegure que avui dia encara em remou sentiments. El vaig llegir quan era ben menut amb ma mare i em fa reviure moments molt especials.

I a l’hora d’escoltar música, quina és eixa cançó que deixaries en bucle? De ben segur que t’agrada algun grup o cantant en valencià, quin és?

Doncs mira, ara mateix, podria dir-te moltes cançons que reproduïsc en bucle, tant de noves com de clàssics, però si he de decantar-me sols per una triaria la de Serem Ocells d’Oques Grasses (de fet l’estic escoltant ara mateix).

Uf… Em costa moltíssim decantar-me sols per un, consumisc molta música en valencià i de gèneres molt diversos, així que vos dic els meus grups i cantants TOP, TOP, TOP i que no poden faltar en qualsevol llista de reproducció: Tesa, El Diluvi, JazzWoman, Auxili, Ginestà, Oques Grasses, Maio, Zoo, Smoking Souls, Mafalda, Manel, Els Catarres i Txarango.

Si parlem de propostes artístiques com la pintura, l’escultura, el disseny i d’altres, quin museu valencià ens recomanes visitar periòdicament? I de museus històrics o de divulgació, quin t’ha resultat més interessant? Ens recomanaries l’obra artística d’algun o alguna valenciana?

Per a consumir l’art més contemporani, sense dubte, vos recomane el Centre Cultural del Carme o l’IVAM, sempre em podreu trobar fent una ullada per allà. Si el que voleu és visitar un museu d’història us recomane el Museu del Joguet de Dènia, el meu poble, o el Museu de l’Almoina de València.

Fa uns mesos vaig visitar la Fundació d’Andreu Alfaro, on vaig tindre la oportunitat de conéixer més sobre les seues creacions i em semblen unes peces arquitectòniques increïbles i molt especials, sobretot les que va originar en els seus inicis. Em vaig enamorar!

Passem al terreny de la creació audiovisual i de les arts escèniques, quin ha estat el documental, la sèrie o la pel·lícula, o l’obra teatral en valencià que més has gaudit? I si et preguntem pels nostres mitjans de comunicació públics, quin programa de la televisió o de la ràdio d’Àpunt hem de seguir?

Doncs vos recomane qualsevol obra teatral de la companyia A Tiro Hecho. També vos recomane una obra que vaig veure fa uns mesos en el Teatre Principal de València anomenada Poder i Santedat, em va deixar sense paraules.

Quant a programes de televisió vos recomane a totes i tots que mireu i vos enganxeu a Duel de Veus, i no sols perquè jo treballe allò, sinó perquè és un programa musical diferent que atrapa molt a l’espectador i on també s’interpreten cançons originals en valencià i d’altres versionades. Tota la música que sona és en directe i és una meravella per poder gaudir dels artistes que hi ha. Ja pare amb el hype!

Anem de viatge perquè tenim un patrimoni natural realment impressionant al País Valencià… De ben segur que hi ha un racó especial per a tu on et sents com a casa i on gaudeixes amb els teus, quin és aquest refugi de felicitat secret?

El meu refugi sense dubte és qualsevol racó del Montgó, una muntanya màgica que s’endinsa a la mar i la qual m’ha vist créixer.

Les valencianes i els valencians tenim la sort de viure en una terra plena de tresors arquitectònics i històrics. No obstant això, quin consideres que és el monument que millor ens representa o, simplement, quin és el que més t’emociona visitar?

Ho tinc molt clar, els que més m’emocionen són el Castell de Dénia o les Torres de València, les meues favorites son les de Quart. Elements històrics que es conserven ferms en el pas del temps i que marquen part de la nostra història i orígens.

Actualment, les xarxes socials són un element important d’entreteniment i de creació i difusió cultural sobretot per a la joventut. Quin creador o creadora de continguts en valencià hauríem de seguir de totes totes? I quina és la plataforma més potent culturalment des del teu punt de vista: Youtube, Facebook, Twitter, Instagram, Tik Tok, Twitch o alguna altra?

Igual que en la música, amb els continguts que consumisc a través de les xarxes em passa el mateix: consumisc contingut de tot tipus i molt variat. Si he de destacar creadores en valencià que s’han de seguir serien dones com Nerea Sanfe, Miss Tagless i Juliana Canet. Totes elles creen un contingut molt divers entre sí, però parlen i reivindiquen des d’un mateix punt i amb un mateix objectiu i això m’agrada i em sembla prou interessant i necessari.

Les plataformes més potents per a generar ingressos podríem dir que serien TitkTok o Twitch, però vos he de dir que jo em mantinc ferm en Youtube, soc fidel al format de Youtube, em sembla més atractiu.

Per a tindre les suficients energies per a descobrir totes les recomanacions que ens has proposat necessitarem alimentar-nos molt bé. Quin és el plat de la nostra gastronomia, que més t’agrada? I quin seria el maridatge perfecte?

Les coquetes de dacsa són un must en tota regla! S’acompanyen perfectament amb espinacs o amb tonyina, ou i ceba crua. Són les meues combinacions favorites.

Per a finalitzar, la nostra llengua ens defineix com a poble i és un dels grans patrimonis que cal potenciar i preservar. Quina és la teua paraula o dita favorita, la que pronuncies gairebé tots els dies?

Perla dolça, tossut, cague’n tot i bonica.