Els #TopsValencians de Nerea Sanfe

Els #TopsValencians de Nerea Sanfe

Nerea Sanfe és veïna de Godella, un poblet de l’Horta Nord. És comunicadora audiovisual i periodista en À Punt. Específicament al programa À Punt Directe, el magazine de les vesprades. Té 28 anys i moltes aficions, perquè com ella diu: no m’agrada perdre el temps i per això m’esforce a ocupar-lo al màxim.

Per no deixar ni un segon lliure del seu temps, li agrada molt la música, motiu pel qual toca la flauta travessera i el saxo. A més, fa comboi i punxa música com a Nectarina DJ. La seua passió per la música, com a bona valenciana, ens permet trobar-la a concerts i festivals. Però no sols la música és la seua passió, també li agrada veure pel·lícules, anar al cinema, viatjar, llegir, passejar i estar amb la gent que estima. Però sempre, sempre, passant bons moments, també anant de torrà o de cap de setmana amb els amics i les amigues. Adora la mar, per això una altra de les seues aficions és anar a la platja. I serà per platges… També passejar pel seu poble, per l’horta i els seus meravellosos paisatges. Un passeig de la mà de la seua parella o un sopar amb els seus pares i germans.

Comencem parlant amb Nerea Sanfe de literatura en valencià, quin creus que és el llibre que hauríem de llegir sí o sí?

Doncs he de dir-te que un dels llibres que recorde amb gran estima des de ben menuda són les rondalles d’Enric Valor, encara les tinc guardades i són relats que passaran de mares a fills. Un llibre que em va marcar més endavant i que recomane llegir és Dones, d’Isabel Clara Simó.

I a l’hora d’escoltar música, quina és eixa cançó que deixaries en bucle? De ben segur que t’agrada algun grup o cantant en valencià, quin és?

El 85% de música que escolte és d’artistes valencianes, depenent de l’època o d’allò que m’agrada escoltar podria dir-te un diferent. Hui (si he d’escollir sols una) no para de sonar en bucle Espremedors del grup alzirenc La Fúmiga. Però si parlem de música en valencià els que més escolte en són prou: El Diluvi, La Fúmiga, Pupil·les, La Gossa Sorda, Aspencat, Mireia Vives i Borja Penalba, Zoo i, per descomptat, per sempre Obrint Pas.

Si parlem de propostes artístiques com la pintura, l’escultura, el disseny i altres, quin museu valencià ens recomanes visitar periòdicament? I de museus històrics o de divulgació, quin t’ha resultat més interessant? Ens recomanaries l’obra artística d’algun o alguna valenciana?

Doncs, amb sinceritat, no visite massa museus, però un dels que més m’agrada sempre és el Centre del Carme a València. Potser és per la seua varietat d’exposicions o pel barri on està situat. Pense que València ciutat és un autèntic museu, els seus carrers… els monuments, grafitis o els dibuixos a les parets. Artistes valencianes, la meua favorita des de fa uns anys és Ame “TresVoltesRebel”.

Passem al terreny de la creació audiovisual i de les arts escèniques, quin ha estat el documental, la sèrie o la pel·lícula, o l’obra teatral en valencià que més has gaudit? I si et preguntem pels nostres mitjans de comunicació públics, quin programa de la televisió o de la ràdio d’À punt hem de seguir?

Besos d’Albena teatre, i mira que té anys! Però la veuria una i mil voltes. Doncs de la ràdio us recomane molt de Banda a Banda, un programa on la cultura i la música van de la mà, un programa necessari i molt ben conduït per Jordi Company. Ja era hora que les bandes de música tingueren veu, però una veu jove, original i amb moltes ganes de crear continguts diferents dels que hem pogut veure fins ara. De la tele em quede amb Famílies, ja no el fan, sols va tindre una temporada, però es pot veure “a la carta”. Un programa preciós i real com la vida mateixa. Em va impactar.

Anem de viatge perquè tenim un patrimoni realment impressionant al País Valencià… De ben segur que hi ha un racó especial per a tu on et sents com a casa i on gaudeixes amb els teus, quin és aquest refugi de felicitat secret?

Doncs des de fa uns anys Alcossebre, les seues platges i la serra d’Irta s’han convertit en el meu paradís particular.

Les valencianes i els valencians tenim la sort de viure en una terra plena de tresors arquitectònics i històrics. No obstant això, quin consideres que és el monument que millor ens representa o, simplement, quin és el que més t’emociona visitar?

No sé si entra com a monument, però el Mercat Central m’encisa. M’agrada visitar-lo prompte, desdejunar en algun dels seus barets, comprar llonganissa de pasqua, tomaques o alguna cosa de peix. És una delícia per als nostres sentits i a més tan sols necessites mirar cap a dalt per a quedar-te bocabadada!

Per a tindre les suficients energies per a descobrir totes les recomanacions que ens has proposat necessitarem alimentar-nos molt bé. Quin és el teu plat de la nostra gastronomia que més t’agrada? I quni seria el maridatge perfecte?

La paella és el meu plat favorit des de sempre i per a sempre. Ara bé, depenent del dia també m’agrada l’arròs del senyoret, que amb un bon vi blanc com el Marina Alta està espectacular! De postres us recomane les coques cristina del meu poble, una vegada les proves ja no en pots parar!

Per finalitzar, la nostra llengua ens defineix com a poble i és un dels grans patrimonis que cal potenciar i reservar. Quina és la teua paraula o dita favorita, la que pronuncies gairebé tots els dies?

Comboi, dotora o mel de romer!