El Seminari Valencianista debat sobre model educatiu i renovació pedagògica

El Seminari Valencianista debat sobre model educatiu i renovació pedagògica

Pots veure ací el vídeo resum de l’activitat.

Un any més, el Tirant i el Bloc d’Estudiants Agermanats hem celebrat el Seminari Debat d’Idees Valencianistes, que enguany ha arribat a la dotzena edició. Amb el mateix esperit de qualitat que ha marcat aquest Seminari des de la seua primera edició, hem reunit un grup de persones expertes per abordar el present i les perspectives de futur d’un tema que considerem clau per a construir una societat valenciana millor: el model pedagògic i educatiu.

Per a abordar aquesta temàtica, el seminari s’ha dividit en dues sessions diferenciades, la primera de les quals va tindre lloc dilluns 23 d’abril i es va centrar a debatre la possibilitat de la renovació pedagògica tant dins com fora de les aules. Amb aquest objectiu es va projectar el documental La Educación Prohibida, elaborat per Reevo, la Red de Educación Alternativa, i es va generar un debat al voltant del tema que planteja l’audiovisual amb la taula redona Renovació pedagògica i formes d’educar-nos.

Aquest debat va comptar amb la participació d’Ángela Medina, de la xarxa Reevo, qui va explicar com s’havia fet el documental, l’objectiu del qual va ser “posar en comú projectes d’educació alternativa que ja existien a diferents parts del món però que no havien sigut compartides de manera global”. La xarxa de l’educació alternativa Reevo va nàixer a partir del rodatge d’aquest llargmetratge de no ficció que ja ha fet la volta al món.

Per la seua banda, Daniel Jover, membre de l’Equip Promocions i cofundador de la Universitat Rural Paulo Freire, va posar damunt la taula la necessitat de pensar projectes d’educació de manera cooperativa, organitzada i des de la tendresa i la solidaritat. “Existeix una educació transformadora i una altra d’adoctrinadora. Vivim en un període històric que vol desmantellar totes les conquestes que ha fet la classe obrera per a aconseguir l’Estat del benestar, i a això podem fer-li front a través de l’educació”, va apuntar Jover, qui també va insistir en la importància del treball en xarxa i la creativitat: “els sistemes escolars actuals burocratitzen i maten la creativitat”.

En aquest sentit, la catedràtica de Pedagogia del Conservatori Superior de Música de Castelló, Dolores Amelia Medina, va parlar de la necessitat de posar la creativitat en el centre i va criticar la voluntat política latent de liquidar les assignatures relacionades amb l’art. “Introduir la creativitat com a metodologia d’aprenentatge d’altres matèries és clau per a transformar l’educació”, va insistir.

Finalment, la professora del departament de Didàctica i Organització Escolar de la Universitat de València, Clara Arbiol, va posar l’accent en la necessitat d’integrar les propostes d’educació alternativa dins el sistema públic d’educació valencià per a fer-les universals i accessibles a totes i tots. Arbiol va explicar algunes experiències personals com a acompanyant de mestres d’escoles públiques per a introduir propostes pedagògiques innovadores, fent així palès que és possible –i necessari- transformar l’educació pública: “l’escola no és. L’escola la fem. I hem de decidir com volem fer-la”.

El seminari va continuar dimarts 24 d’abril amb dues microxarrades a càrrec de Maria Jesús Perales, professora del departament de Mètodes d’Investigació i Diagnòstic en Educació de la Universitat de València, i Luís Aguilar, professor del departament de Didàctica i Organització Escolar de la mateixa casa. Les intervencions es van centrar a explicar el sistema de formació del professorat, fent palès que existeix una desregulació, individualització i privatització d’aquesta. Perales va explicar els esforços que ha fet la UV per a formar el professorat en pedagogia i va insistir en la necessitat de la formació permanent dels i les responsables d’educar.

Finalment, es va portar a terme una taula redona sobre el sistema educatiu valencià en la qual van participar la vicerectora d’Estudis de Grau i Política Lingüística, Isabel Vàzquez, la professora del departament d’Educació Comparada i Història de l’Educació de la UV, Roser Grau, i de nou la catedràtica del Conservatori de Castelló, Dolores Amelia Medina. El debat es va centrar a analitzar els reptes del sistema educatiu actual, debatre al voltant de l’organització d’aquest per grup etaris i en el paper de l’art com a estratègia pedagògica i metodològica.

D’aquesta manera, Grau va exposar que els principals problemes que presenta l’educació valenciana actualment és que es tracta d’un sistema blindat, amb un fort repte pel que fa a la interculturalitat, on cal revisar el paper de les famílies, la formació del professorat i alguns enfocaments claus com ara el de la perspectiva de gènere, diagnòstic amb el qual van coincidir les altres participants de la taula. Pel que fa a l’art, Medina va apuntar que “la societat i l’administració han deixat d’entendre el valor de l’art” i va demanar la incorporació de la música i les arts en general com a estudi de les universitats. En aquest sentit, la vicerectora va insistir a dir que cal posar els ensenyaments artístics en valor i va fer palesa la voluntat del seu equip de trobar un espai per a les arts dins la Universitat.

Amb tot, el XII Seminari Valencianista ha conformat un espai de debat i reflexió crítica per a repensar el nostre model educatiu amb especialistes i responsables de les decisions polítiques que poden ajudar a transformar-lo.