XXIV NIT DEL TIRANT

XXIV NIT DEL TIRANT

El passat divendres 20 de novembre va tindre lloc la XXIV Nit del Tirant, la celebració es va dur a terme a la Sala Off de la Ciutat de València. Un acte en què les sòcies i els socis, les amistats i les persones convidades van poder gaudir de la cultura en valencià. Enguany, les condicions feren que la festa fora una mica diferent, amb un estricte respecte de les mesures de seguretat recomanades i dels protocols sanitaris. No obstant això, no hi hagué cap impediment per a gaudir de la nit amb un ambient càlid que vam crear entre tots i totes.

Durant l’acte vam gaudir de la veu serena de Pau Alabajos, un dels millors cantautors del País Valencià. Pau va ser l’encarregat d’obrir la nit amb una dedicatòria especial al dia de les lletres valencianes interpretant poemes com M’aclame a tu de Vicent Andrés Estellés o el XLVI poema de La pell de brau de Salvador Espriu. I, per a la cloenda, va aconseguir carregar d’optimisme els assistents amb la interpretació d’algunes de les seues millors cançons com ara Utòpics, idealistes, ingenus.

L’encarregada de conduir l’acte va ser Silvia, la coneguda youtuber de Pedreguer de nom artístic Miss Tagless. La valentuber va omplir de riures la sala al llarg de tot l’acte. Ens va oferir un curset accelerat, farcit de recomanacions i bons consells, per a tindre èxit a les xarxes socials, sense oblidar tampoc algunes referències a la discografia de Pau Alabajos. Si encara no en sou seguidors, ja feu tard. Busqueu-la a totes les xarxes i no vos perdeu res del que comparteix. 

Reis Gallego, secretària general de l’ACV Tirant lo Blanc i de la Fundació Nexe, ens va adreçar unes paraules molt emotives farcides d’il·lusió per celebrar, amb les persones presents a la sala i les que ens seguien en línia, l’aniversari de les nostres entitat. Malgrat que 2020 ha estat i és un any complex i complicat hem aconseguit dur endavant molts dels nostres projectes i accions: 4 noves publicacions de Nexe; la cinquena edició del workshop d’economia valenciana, articles setmanals sobre els processos participatius a les ciutats, l’economia des d’una perspectiva feminista, l’ocupació de l’espai públic, etc; els #TopsValencians, o diverses campanyes de la nostra app #BonSenyal. Tot, gràcies a l’aportació de les voluntàries i els voluntaris que les duen endavant. 

Durant el discurs, Reis va aprofitar per a felicitar Vicenta Tasa, directora acadèmica de Fundació Nexe, pel premi Jesús Tusón sobre diversitat lingüística que havia rebut al matí per la seua obra Llengua i Estat: Suïssa i Espanya davant la diversitat lingüística.

Enguany, el Premi Tirant 2020 va ser atorgat a Dolors Pedrós Company, per la seua trajectòria i compromís cívic amb la defensa de la nostra llengua i de la cultura del País Valencià. Natural de Carcaixent, Dolors treballa d’editora i gerent d’Edicions 96 des dels seus inicis. Llicenciada en Geografia i Història per la UNED i la UV, Dolors participa i ha participat activament en la vida cultural del seu poble. Ha estat presidenta de l’Associació d’editors del País Valencià i és patrona de la Fundació pel llibre i la lectura. A més a més, és una figura indispensable per a entendre el feminisme arrelat al territori i està vinculada al moviment feminista de la seua comarca. Actualment és membre del Consell Valencià de Cultura.

Dolors va recollir el guardó de les mans de Reis Gallego i va adreçar al públic unes paraules carregades d’emoció i, alhora, ben reivindicatives. Un discurs en el qual va transmetre l’alegria i la gratitud per la distinció, al mateix temps que va manifestar “les ganes per continuar aportant de manera humil la meua contribució al redreçament del nostre país”.

Per concloure, intervingué Gonçal Grau, president de l’ACV Tirant lo Blanc i de Fundació Nexe, qui va donar les gràcies a totes les persones que participen en les dues entitats perquè són qui realment les mantenen en funcionament i donen la força per a continuar dia rere dia. Amb un discurs molt personal ens convidà a viure una vida plena de colors i deixar enrere la dicotomia entre el blanc i el negre que ens volen imposar. En paraules del nostre president, Tirant i Nexe són espais de debats transversals, interseccionals, en els quals escoltem i valorem l’opinió de totes i tots els que hi participen

Al Tirant i a Nexe volem comptar amb totes les persones que tinguen ganes de participar d’aquesta gran família i d’ajudar-nos a millorar la qualitat de vida de les valencianes i els valencians: teniu les portes obertes per a participar d’aquest espai cívic. L’any que ve la Nit del Tirant farà un quart de segle i Tirant i Nexe, 30 i 10 anys, respectivament. Ho celebrarem, com hem fet sempre, amb una aposta ferma per la nostra llengua i la nostra cultura. Esperem que les circumstàncies ens permeten retrobar-nos presencialment a totes i tots. Per molts anys més!

 

Es pot veure l’acte sencer en format virtual, a través d’aquest enllaç.

També es pot accedir al vídeo-resum i la galeria de fotos de la XXIV Nit del Tirant.