XXIII Nit del Tirant

XXIII Nit del Tirant

Divendres passat, 22 de novembre de 2019, celebràrem la XXIII Nit del Tirant en la sala OFF de València ciutat. En aquesta edició, la polifacètica Pepa Cases, com a mestra de cerimònies, va provocar esclats de rialles i complicitat en un auditori ple de gom a gom. Al seu torn, Laura Esparza i Carlos Esteban van amenitzar la vetlada amb cançons a veu i guitarra interpretades amb un domini tècnic magistral i una positura íntima i captivadora.

Com és costum, el president de l’associació, Gonçal Andreu Muedra, va donar la benvinguda a les persones presents, associades i convidades d’honor de l’àmbit polític, institucional i cívic. Tot seguit, va enarborar la dedicació tan prolífica de les entitats durant els darrers mesos: publicacions, presentacions, cursos, tallers, congressos… un rierol d’assoliments que demostren que hi ha moltes maneres de pensar i fer valencianisme.

A continuació, Elies Seguí, director acadèmic de Nexe, va fer entrega del Premi Fundació Nexe a Josep Maria Soriano Bessó, expresident de Caixa Popular, per la seua trajectòria i aportacions al desenvolupament de l’economia valenciana. Soriano, emocionat, va declarar només rebre el guardó “tinc la sort de respirar la necessitat de fer país” i va compartir amb el públic l’entusiasme dels projectes iniciàtics, com ara les cooperatives d’habitatge i d’ensenyament, moment que aprofità per a homenatjar també la seua dona, Rosa Raga, mestra valencianista. Per a Josep Maria, el més important d’aquests propòsits, més enllà de crear llocs de treball, ha sigut sentir-se ben acompanyat i guarir la consciència identitària, com continua fent actualment, per exemple, amb la promoció de la pilota valenciana i la reivindicació de la idiosincràsia dels pobles de l’Horta Sud.

Finalment, per tancar l’acte, Reis Gallego, secretària de l’organització, va estendre l’agraïment a totes les persones que, d’alguna manera o altra, contribueixen a fer que el Tirant i Nexe cresquen d’any en any. A fil d’açò, va voler honorar els tres projectes de llarga gestió i gran recorregut que es presenten aquest hivern: l’aniversari de l’app Bon Senyal, l’arxiu web Dones i Valencianisme i la ferramenta en línia de l’Observatori del Valencià; tots tres, pel treball en xarxa que comporten, en paraules de Gallego, són una prova irrefutable de què estem fent país entre totes i tots.

En definitiva, la XXIII Nit del Tirant ens va nodrir, enguany sí, panxa i esperit, de comicitat, aliment, complicitat i valiment.

Per molts anys més.

Per veure la galeria d’imatges cliqueu ací

Per veure el vídeo de la gala sencera cliqueu ací