El Tirant junt amb representants de les universitats, del sector audiovisual i d’entitats cíviques i culturals es reuneixen amb el conseller Marzà per a tractar la reciprocitat À Punt-TV3-IB3

El Tirant junt amb representants de les universitats, del sector audiovisual i d’entitats cíviques i culturals es reuneixen amb el conseller Marzà per a tractar la reciprocitat À Punt-TV3-IB3

Una àmplia representació acadèmica, periodística, professional, sindical i cívica han participat en una trobada hui amb el conseller Vicent Marzà i la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit per conéixer de primera mà el treball engegat pel departament de d’Educació, Cultura i Esport en matèria de reciprocitat de les emissions d’À Punt, TV3 i IB3, així com de la Comissió que regularà la competència lingüística de la funció pública.

La trobada s’emmarca en una línia de treball iniciada l’any 2015, quan Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i les universitats públiques valencianes van acordar el document “Per una nova i efectiva llei d’igualtat lingüística. Principis bàsics i àmbits d’actuació pràctica”, que fou presentat públicament l’11 de març d’aquell any en un acte celebrat a l’edifici Octubre amb la participació de Joan F. Mira, aleshores president d’ACPV, i dels representants de les universitats.

En aquest context, i després de l’aturada obligatòria que ha significat durant gairebé un any la pandèmia de Covid-19, es reinicia la línia de treball engegada l’any 2015 a la qual ens unim una sèrie d’entitats cíviques valencianes, com ara l’ACV Tirant lo Blanc.

Reis Galego Perales ha participat en representació del Tirant amb el ferm propòsit de continuar la línia de col·laboracions amb entitats cíviques i culturals del País Valencià dins de la nostra estratègia de #TirantEnXarxa per tal de bastir un futur digne pel valencià. La reunió ha estat un punt d’inflexió, que ens anima a continuar endavant en la defensa de la nostra llengua i de la cultura en valencià i, més concretament, la necessitat de promoure el treball col·lectiu i participatiu tan característic de la nostra entitat.

Entre els compromisos adquirits destaquem, d’una banda, la necessitat que el funcionariat de l’administració pública valenciana siga competent en les dues llengües oficials del País Valencià i la importància de l’aprovació del reglament que ha de garantir-ho com més prompte millor. I d’altra banda,  la col·laboració entre À Punt, TV3 i IB3 i la posada en marxa de la reciprocitat de les emissions respectives, tan necessària per múltiples raons, entre les quals destaquem: l’impuls del sector audiovisual valencià, ampliar les possibilitats dels periodistes i professionals de l’audiovisual valencians i compensar la quasi exclusiva oferta televisiva en castellà, amb contingut en valencià d’altres territoris del domini lingüístic com ara Catalunya i les Illes Balears.

En ambdós aspectes hem trobat complicitat amb el conseller Vicent Marzà que ens ha informat que han començat els treballs de la Comissió que ha d’aprovar el Reglament de la Llei de la Funció Pública que ha de fer possible l’aplicació efectiva de la competència lingüística. Així mateix, el titular d’Educació, Cultura i Esport ens ha translladat el treball fet pel seu departament, dins de les seues competències en matèria de Política lingüística i Cultural, perquè els òrgans competents de la Generalitat que ho han de fer possible inicien les tramitacions pertinents.

D’aquesta manera, des de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport es va traslladar formalment a la Conselleria d’Hisenda, responsable de qüestions de radiodifusió, la necessitat de crear un nou espai de reciprocitat entre els canals públics de les televisions i ràdios del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears perquè resulta decisiva per al foment del coneixement i ús social de la nostra llengua i impulsaria col·laboracions en produccions audiovisuals que beneficiarien directament el sector cultural i econòmic valencià.

Des de la Conselleria d’Educació se’ns ha traslladat que fer realitat la reciprocitat és factible i els departaments que tenen la competència directa tenen mecanismes administratius i tècnics perquè així siga. En aquest sentit l’Advocacia de la Generalitat ha informat que la reciprocitat és possible amb l’elaboració d’un nou conveni entre les radiotelevisions. Així mateix, la Generalitat pot treballar per habilitar les solucions tècniques pertinents mitjançant la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Conselleria d’Hisenda que té les competències d’autorització i control en matèria de telecomunicacions.

La delegació ha estat formada per:

-Sra. Mavi Mestre, Rectora Magnífica de la Universitat de València (UV).

-Sr. Joan Enric Úbeda, Director del Gabinet de la Rectora de la UV.

-Sra. Eva Alcon, Rectora Magnífica de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló de la Plana.

-Sr. Salvador Iborra, Vicerector d’Infraestructures, Sostenibilitat i Seguretat Laboral de la Universitat d’Alacant (UA).

-Sr. Antoni Rubio, membre de l’executiva de la Unió de Periodistes.

-Sra. Ana García Alcolea, Secretària General de Comissions Obreres (CCOO-PV).

-Sra. Xelo Valls, Secretària de la Federació d’Ensenyament de CCOO-PV.

-Sr. Vicent Maurí, Portaveu d’Intersindical Valenciana (IV).

-Sra. Cristina abril, Presidenta d’Associació Valenciana Audiovisual de Productores Independents (AVAPI).

-Sra. Paloma Mora, Presidenta d’Asociación Valenciana de Empresas y Productoras de Animación (AVEPA)

-Sra. Giovanna Ribes, Presidenta de Productors Audiovisuals Valencians (PAV).

-Sr. Rafa Moles, de la Junta Directiva de l’Associació Valenciana d’Empreses de Producció Audiovisual i Productores Independents (AVANT).

-Sr. Jordi Ballester Benito, Secretari d’Audiovisual de la Junta Directiva de l’Associació Actors i Actrius Professionals Valencians.

-Sra. Anna Oliver, Presidenta d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV).

-Sr. Toni Gisbert, Secretari d’ACPV.

-Sr. Natxo Badenes, President d’Escola Valenciana.

-Sra. Reis Gallego, Secretària General de l’Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc.