#TirantEnXarxa: Tracció animal al Mas del Fondo de Terra i Xufa

#TirantEnXarxa: Tracció animal al Mas del Fondo de Terra i Xufa

L’any 2018 a Massarojos va començar el projecte de recuperació de l’activitat agrícola al Mas del Fondo. Després de més de vint anys d’abandonament de les terres s’ha aconseguit reprendre la producció d’hotalisses de producció ecològica. A més, s’ha aconseguit dissenyar una rotació de cultius durant tot l’any per abastir els mercats locals i europeus, tot a partir del trasllat del nou pou des del poble fins a la finca i amb inversió en noves instal·lacions de reg.

 

Ara, Terra i Xufa, es proposa incorporar la tracció animal al Mas del Fondo. Les raons són les següents:

  • Reduir la petjada de carboni del seu producte, reduint el consum de gasoil i aprofitant la tracció animal, en la mida del possible, per substituir la maquinària i els tractors en els treballs més lleugers.
  • La millora del sòl i de la seua estructura evitant la compactació que suposa el pas de maquinària pesada pels camps de la finca.
  • El benestar que suposa treballar amb animals afavorint la relació de les persones treballadores, evitant sorolls, fums i vibracions molestes i perjudicials per a la salut.
  • També per raons culturals de recuperació d’una cultura agrària associada a la tracció animal que continua viva a l’horta de València. És de cabdal importància preservar-la, més encara quan corre el perill de desaparèixer si no es treballa en la dignificació i la recuperació.

És un projecte important que necessita la col·laboració de tots i totes perquè totes aquelles persones que recolzen un model de producció local d’aliments puguen beneficiarse, però també aquelles persones que valoren els serveis estratègics que té l’agricultura per a la transformació social i la sobirania alimentària dels pobles; sense oblidar la importància del manteniment de la cultura agrària i dels paissatges com els de l’Horta de València.

Si vols col·laborar amb el projecte, accedeix a la seua pàgina de goteo.

#TirantEnXarxa reuneix molts més projectes ben interessants que requereixen la col·laboració de tots i totes. Informa’t clicant ací.