#TirantEnXarxa. Dones i Valencianisme: recuperant les pioneres

#TirantEnXarxa. Dones i Valencianisme: recuperant les pioneres

El Lab de Feminisme de la Fundació Nexe està duent a terme un projecte inèdit de recuperació de les figures femenines del valencianisme: Dones i Valencianisme. El projecte s’estructura en un format d’arxiu web dividit en quatre períodes:

  1. Pioneres (1918-1939)
  2. Clandestines (1940- 1969)
  3. Resilients (1970- 2003)
  4. Empoderades (2004-actualitat)

 

L’arxiu web té diferents aplicacions: entrevistes a les dones del període de les empoderades, podcasts i, ara estan preparant la primera publicació de la col·lecció Pebrella: Pioneres. Dones i Valencianisme (1900-1939).

 

 

El projecte per al que necessiten finançament, en concret, és per a poder concloure la primera publicació del projecte Dones i Valencianisme. Una publicació que inclou les dones del primer període, les pioneres, com també altres dones prèvies que s’han anat recuperant a mida que avançava la fase de documentació i investigació.

 

El propòsit fonamental és recuperar aquelles figures que van estar actives durant el primer terç del segle passat i que, d’alguna manera, van viure al voltant de la Declaració valencianista de 1918. Tot i això, han volgut incloure la figura de Manuela Agnés Rausell Soriano (València, 21 de gener de 1839 – 19 de juny de 1918), la qual, d’alguna manera, fa de pont entre el projecte decimonònic renaixentista, fonamentalment cultural, i el valencianisme modern del segle XX, progressivament polititzat.

Els objectius concrets són:

  • Facilitar el coneixement i reconeixement de les aportacions de les dones al valencianisme contemporani.
  • Recuperar la memòria i fer valdre el paper de les dones dins el valencianisme contemporani.
  • Contribuir al canvi social i polític, des d’un punt de vista feminista, a través de la visibilització de la història.
  • Contribuir a l’articulació d’una genealogia valencianista feminista i a la recuperació de referents per a la societat actual.
  • Contribuir a l’enriquiment del relat històric del País Valencià i de la història contemporània europea.

 

En tot el projecte la llengua vehicular serà el valencià.

Si voleu més informació sobre el projecte Dones i Valencianisme: recuperant les pioneres, cliqueu ací. També podeu accedir al web del projecte Dones i Valencianisme.