Preguntes per a un país. IX Seminari Valencianista

Preguntes per a un país. IX Seminari Valencianista

Ja pots consultar la programació completa de la IX edició del Seminari Valencianista. La inscripció és requerida i gratuïta, les places són limitades. Estigues atent als correus per possibles canvis d’espai o horari.

seminari2015cartell

 

 

 

El IX Seminari Valencianista de l’ACV Tirant lo Blanc tindrà lloc entre el 10 i el 26 de febrer, els dimarts i dijous de 19 a 21 hores. Totes les sessions tindran lloc a l’Octubre CCC de València amb excepció de la darrera que es trasllada a La Nau de la UV-EG. Compta amb el suport de la Fundació Nexe, el Bloc d’Estudiants Agermanats, Escola Valenciana i Acció Cultural del País Valencià.

 Preguntes per a un país.

Un país naix i es fa. Hi ha col·lectivitats particularitzades per una història, per unes fronteres polítiques i per uns trets culturals comuns, ja siguen costums socials, tradicions, referents músics i literaris o la pròpia llengua parlada per una bona part dels seus habitants.

Sobre eixa base objectiva, formada amb el transcurs dels segles, la col·lectivitat, o una part,pot prendre consciència de si mateixa i aspirar a fer d’ella el centre de totes les seues decisions: quina manera de relacionar-se amb altres col·lectivitats, quina llengua emprar en el dia a dia, quins costums transmetre als fills, quins productes culturals consumir, quins partits polítics votar, quina autopercepció projectar cap al futur.

Un país naix i es fa. És la situació en la qual ens trobem els valencians. En el si d’una col·lectivitat nascuda en el segle XIII, que ha anat constituint i renovant una personalitat privativa al llarg del temps, hi ha un conjunt de persones que tracta de posar en el centre de totes les decisions comunes la idea de País Valencià, de grup humà conscient amb voluntat d’autogovernar-se i de reproduir i fomentar els principals trets culturals que el configuren.

Eixe conjunt de persones s’agrupa entorn del moviment valencianista, principal promotor d’una idea de país que ha anat consolidant-se amb el temps entre determinats sectors i que aspira a estendre’s socialment amb l’ajuda del canvi polític que s’albira d’ací uns mesos.

Un país naix i es fa. És per això que ens preguntem en quin estat de construcció es troba el nostre país. En primer lloc en l’àmbit de la comunicació, amb els periodistes Ignasi Muñoz i Isabel Olmos, ja que en l’actualitat són els mitjans els que configuren la idea de país. En segon lloc dins del mateix moviment valencianista, amb representants d’Acció Cultural, Escola Valenciana i el Bloc d’Estudiants Agermanats, per tal que expliquen el seu procés de creixement en xarxa. En tercer lloc entre els que es dediquen al foment del valencià, com la Universitat de València i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que ens poden explicar les seues perspectives de futur. En quart lloc en un altre espai associatiu, d’enorme influència en moltes ciutats i pobles, especialment en la capital, com són les Falles. En cinqué lloc entre els plantejaments transversals, de caràcter cívic i republicà, que poden servir d’aglutinant al valencianisme, com apunta Joan Alfred Martínez en el primer document de la Col·lecció Àgora de la Fundació Nexe.I finalment, en darrer lloc, entre la pròpia acció d’aquells, com la candidata de Compromís a la Presidència de la Generalitat, Mónica Oltra, i el candidat d’una força emergent com Podemos, que tindran un paper protagonista en el canvi polític que s’augura.

Un país naix i es fa. Quin país estem fent? Esperem donar-vos algunes respostes.

Vicent Baydal
Director del IX Seminari Valencianista

Esdeveniment al Facebook.