Projecció del documental “Desde la Orilla” a Castelló

Projecció del documental “Desde la Orilla” a Castelló

En un xicotet poble de la costa mediterrània, un grup de ciutadans combat els abusos urbanístics de les autoritats locals publicant un periòdic que editen artesanalment. En les seues pàgines informen als veïns i denuncien la corrupció, mentre escriuen una història de resistència en el si d’una comunitat dividida pel model de desenvolupament.

El proper 14 de novembre tindrá lloc la projecció del documental “Desde la orilla” a les 19:30 a la Llotja del Cànem en Castelló. El documental mostra la lluita d’aquest grup de veïns de Cap i Corb, liderats per Juan, contra l’especulació al seu municipi costaner, en contraposició al desastre urbanístic d’altres municipis propers com és el cas d’Oropesa, que s’erigeix com el símbol de la destrucció massiva de la costa mediterrània, una ciutat de vacances desproporcionada, que ara mor amb milers d’apartaments buits i sense vendre. Han aconseguit paralitzar un pla urbanístic que amenaçava amb transformar la seua comunitat per sempre, i ho han fet gràcies principalment a un periòdic confeccionat a mà, el *Anem *Anant.

En el pati de la casa de Juan, un equip editorial format per un grup heterogeni de ciutadans (un experimentat activista adobat durant anys de lluita contra la dictadura, un artista retirat, un jove funcionari *incorruptible i altres vilatans) es reuneixen per a maquetar a mà el nombre d’estiu del seu periòdic. El *Anem *Anant ha informat durant anys a la comunitat d’irregularitats i abusos que d’una altra manera haurien passat desapercebuts, atès que aquesta classe de notícies no és amb prou faenes coberta per la premsa convencional.  Juan documenta per al periòdic paisatges deixats arrere per projectes abandonats d’urbanitzacions amb camps de golf, i ofereix la seua ajuda a propietaris d’apartaments construïts irregularment, que pateixen la manca de serveis bàsics.

Després de la projecció tindrà lloc un debat amb la participació de Rosa Pardo,Directora General d’ordenació del territori, urbanisme i paisatge, Juan Barceló, President de l’associació de veïns “Som Cap i Corb” i  Jorgue Yetano, director de “Desde La Orilla”,per tal de reflexionar sobre les mesures que s’estan posant en marxa des de l’admistració valenciana per preservar el que ens queda de litoral.