Presentem el llibre ‘Feminism on the peripheries of Europe. An inclusive and intersectional youth approach’

Presentem el llibre ‘Feminism on the peripheries of Europe. An inclusive and intersectional youth approach’

El feminisme i les qüestions de gènere no han estat considerades tradicionalment com una part dels moviments per l’alliberament nacional i la defensa de les identitats culturals, sobretot si deixem de banda els feminismes decolonials i enfoquem només en els feminismes anomenats occidentals. En alguns casos, els fets nacionals i identitari han estat històricament lligats als conceptes de patria i patriarcat, sovint per les arrels ètniques d’aquests moviments polítics. No obstant, en l’actualitat, la majoria dels moviments que busquen una major descentralització i l’autogovern a Europa, han adoptat els feminismes com a punts clau dels seus discursos i programes polítics. És a dir, s’aproximen a aquell punt que Maria Mercè Marçal va denominar Terra de ningú, que és la intersecció entre les lluites identitàries o nacionals amb les de gènere o feministes.

El llibre Feminism on the peripheries of Europe. An inclusive and intersectional youth approach és el resultat de tot un any de recerca i reflexió, fomentada des de Coppieters Foundation, al voltant de les possibilitats i transformacions del feminisme interseccional. Amb l’aportació de tantes i tan diverses autores, la publicació busca escoltar i involucrar les veus joves en discussions sobre feminisme, identitat i minories amb intenció crítica i alliberadora.

Des del Lab de Feminisme de la Fundació Nexe i l’Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc volem apropar aquestes reflexions al nostre territori, per tal de compartir experiències, conèixer altres realitats i generar debat sobre les nostres pròpies. Per això, hem organitzat dues presentacions del llibre a Castelló i València els dies 4 i 5 d’octubre respectivament, en col·laboració amb altres col·lectius com Adona’t o el Consell Valencià de la Joventut. En ambdós casos comptarem amb la presència de dues de les autores del llibre: la valenciana Marta Sorlí Fresquet i la basca Iria Epalza Markoartu.

Comptem amb vosaltres per a compartir reflexions al voltant d’aquesta publicació que podeu descarregar-vos en pdf.

Aquest llibre és un intent de redibuixar el mapa, preservar les històries, inspirar solidaritat i coalicions, destacar moments de transgressió i proporcionar una base per al treball transcultural feminista. Com veureu, les autores d’aquest llibre utilitzen la mirada feminista per a discutir la desigualtat, identitats no reconegudes, situacions perifèriques i estructures de poder desiguals com a factors d’opressió contra les quals continuen lluitant les minories d’Europa i les nacions minoritzades.

Les definicions contemporànies del feminisme coincideixen en què ser feminista és ser “una persona que creu en la igualtat social, econòmica i política dels sexes”. Però, què significa això en la pràctica? Com aquest llibre demostra, la pràctica feminista significa una revisió completa a tots els nivells per a construir una societat feminista interseccional i inclusiva.

Introducció a Feminism on the peripheries of Europe. An inclusive and intersectional youth approach