La Fundació Nexe llança el #demos3, “Valencians i democràcia. Del malestar a la proposta”

La Fundació Nexe llança el #demos3, “Valencians i democràcia. Del malestar a la proposta”

El tercer dels quaderns Demos de la Fundació Nexe està dedicat a la regeneració democràtica.

Eel tercer dels quaderns Demos de la Fundació Nexe  és un volum que ha estat editat gràcies a la col·laboració de de nombroses persones que han realitzat les seues aportacions mitjançant una campanya de micromecenatge a Verkami.

D'esquerra a dreta, Vicent Flor, Carlos Villodres i Julià ÁlvaroEl llibre va estar presentat el passat desembre al Col·legi Major rector Peset en un acte on junt a l’autor, Carlos Villodres, intevingué Vicent Flor, director acadèmic de la Fundació Nexe i el periodista Julià Álvaro.

Valencians i democràcia: Del malestar a la proposta. #demos3

#demos3

Ningú pot amagar que existeix un malestar creixent amb el funcionament i amb les institucions més representatives de la nostra democràcia parlamentària. Este malestar no només s’evidencia en els diferents estudis d’opinió sinó que ha irromput amb força en les places i carrers on milers de persones han reclamat una democràcia més “real”.

Les propostes que han sorgit des d’estos col·lectius es centren en introduir canvis al sistema electoral, en retallar el sou dels polítics o en canviar el paper dels partits polítics. En molts casos, si foren implementades les alternatives plantejades en estos àmbits, no obtindríem democràcia de major qualitat i més pròxima, sinó que caminaríem cap a un sistema menys eficaç, menys participatiu i més depenent del poder econòmic.

Calen reformes, però no en qualsevol sentit. Reformes amb rigor, factibles i beneficioses per a la qualitat i funcionament del nostre sistema democràtic. Cal un sistema electoral més proporcional i que fomente el rendiment de comptes dels representants; calen uns partits més oberts i més útils; i cal un govern més obert, transparent i participatiu.

Precisament en este últim àmbit s’està donant una tendència arreu del món que propugna un govern basat en tres principis: en la transparència activa i l’accés a la informació per part dels ciutadans; en la participació en l’elaboració i presa de decisions i en la col·laboració en el desenvolupament de les polítiques. El govern obert o “open-government” obri una xicoteta finestra d’esperança per a superar el malestar actual. Els valencians i valencianes ens trobem amb una democràcia ferida per anys d’escàndols i opacitat, però també adormida per anys de conformisme. És el moment de passar del malestar a la proposta, i millorar així la nostra democràcia.

Descarrega-lo en PDF o adquirix-lo des d’ací