OLIVERES I CARXOFES AMB D.O: CRÒNICA DE LA BENICARXOFESTA 2022

OLIVERES I CARXOFES AMB D.O: CRÒNICA DE LA BENICARXOFESTA 2022

Crònica elaborada per Raül Burriel i Calvet, membre del Consell Nacional de l’ACV Tirant lo Blanc

 

El passat dissabte 19 de febrer un grapat de sòcies i socis del Tirant vam gaudir d’una activitat gastronòmica-cultural a les terres del Baix Maestrat. Al matí vam visitar el Museu Natural de les Oliveres Mil·lenàries ubicat al terme municipal de la Jana. Aquest espai és de molt fàcil accés des de la N-232 i està molt ben senyalitzat i condicionat per arribar-hi. Àlex Vilanova i Sergio Puchol, d’Olis Cuquello, ens van fer d’amfitrions d’aquesta primera part de la jornada. En primer lloc ens van definir què s’entén per «olivera mil·lenària», encara que ells estaven més per la denominació «arbres monumentals», ja que, sense que tots els espècimens tinguen necessàriament més de mil anys d’antiguitat, molts d’ells són veritablement espectaculars o mostren altres valors històrics o paisatgístics que els fan valedors d’una protecció especial. Així ens van acompanyar per l’hort on se situaven prop d’unes cinquanta oliveres espectaculars. Encara que conviuen diferents varietats, com la villalonga, la sevillenca o la canetera, l’oliva farga és la més estesa per la zona. Tot seguit vam fer un tast de fins a quatre olis monovarietals, per poder reconéixer i apreciar les diferències de sabor, que en cap cas signifiquen millor o pitjor qualitat en uns olis que tots són verge extra. Àlex i Sergio van anar intercalant explicacions sobre el conreu de l’oliva i la producció d’oli i molt amablement van atendre a totes les preguntes que les persones assistents els vam fer.

 

 

 

 

 

 

Només aquesta part de la jornada ja hagués estat una magnífica experiència lúdica i cultural, però encara faltava la part «gastronòmica». En vint minuts ens plantàvem a Benicarló, i més concretament en el Parador, per a degustar un menú gastronòmic amb la carxofa amb D.O. Benicarló com a producte estrela. La cuina del Parador combina els millors productes de la mar i l’horta benicarlanda amb la modernitat, i així vam gaudir d’uns plats fantàstics, acompanyats de vins valencians. Fins i tot qui va voler va poder substituir el cafè per una tisana del Papa Luna, combinació d’herbes que, segons conten, elaborava el pontífex rebel com a antídot i remei davant els reiterats intents d’assassinat que va patir: una digestió de qualitat assegurada.

Finalment, amb una relaxada passejada per la façana litoral de la ciutat, vam donar per acabada la jornada. Els menús gastronòmics de la festa de la carxofa de Benicarló encara estaran disponibles fins al primer cap de setmana del mes de març i us convidem a donar-los una ullada en la pàgina web de l’Ajuntament de Benicarló. Bon profit!