MAESTRAT VIU ENTREGA LA SEUA IX EDICIÓ DE PREMIS A SANT JORDI (BAIX MAESTRAT)

MAESTRAT VIU ENTREGA LA SEUA IX EDICIÓ DE PREMIS A SANT JORDI (BAIX MAESTRAT)

Crònica de la IX Edició de Premis Sant Jordi de Maestrat Viu. Elaborada per Raül Burriel Calvet, membre del Consell Nacional del Tirant

 

El passat dissabte 28 de maig va tindre lloc en la plaça de l’església de Sant Jordi (Baix Maestrat), l’entrega de la IX edició dels premis Maestrat Viu, que atorga l’entitat del mateix nom. Entre els guardonats amb els Premis d’Honor es troben Josep Manuel San Abdón, el primer crític literari del Maestrat amb una dedicació de quaranta-cinc anys, i Cuinatur, promotora dels menús saludables i sostenibles en els menjadors amb comunicació en valencià integrada. També van ser premiats, en la categoria de Premis a la Iniciativa Anual, Amanda Ulldemolins Subirats, per l’obra d’investigació filològica La llengua estàndard a les comarques centrals del domini lingüístic català, i l’Arxiu de Vistabella del Maestrat en la categoria de col·lectiu, per la publicació de l’obra Se done a saber… Memòria gràfica de Vistabella del Maestrat.

 

 

Josep Manuel San Abdón (Benicarló, 1955), ha rebut el Premi Carles Salvador 2022 per l’obra literària en català i de crítica literària a obres de la literatura catalana que ha desplegat durant quasi quaranta-cinc anys. L’empresa Cuinatur ha estat guardonada amb el premi Pere Labèrnia 2022 per contribuir a l’alimentació sana en els menjadors escolars amb menús sostenibles, a la revalorització de la cultura gastronòmica pròpia, amb una aposta clara pels petits productors de proximitat, i a la comunicació en valencià sense complexos.

 

L’entitat Maestrat Viu es funda en 2011 a partir de la conjunció d’interessos de persones i entitats d’arreu del Maestrat. Es dona el cas que per a la reunió fundacional es va triar l’ermitori de Sant Pau d’Albocàsser, el mateix lloc on Carles Salvador, Enric Soler i Godes, Antoni Porcar Candel i Francesc Boix Senmartí van organitzar, el 1933, la I Colònia Escolar Valencianista.

 

Maestrat Viu atorga els premis des de 2014 i entre els guardonats podem trobar figures i entitats destacades de les comarques del nord del País, com el músic vinarossenc Carles Santos, el lingüista de Rosell Miguel Ángel Pradilla o l’editorial benicarlanda Onada Edicions.

 

L’acte va ser conduït per les periodistes Lídia Labèrnia i Amàlia Garrigos, i va comptar amb l’actuació en directe els cantautors Pau Alabajos i Cesk Freixas, i l’artista Ana Beltrán Porcar. Aquests professionals de la comunicació i les arts van contribuir indiscutiblement a guarnir l’acte amb un dinamisme i emoció especials. En els parlaments van intervindre també Vicent Sanz Arnau i Pilar Marès, secretari i presidenta de Maestrat Viu.