L’app BonSenyal enregistra més de 100 incidències en el primer mig any de funcionament

L’app BonSenyal enregistra més de 100 incidències en el primer mig any de funcionament

L’app BonSenyal, impulsada per l’ACV Tirant lo Blanc, va començar a funcionar a finals de l’any 2018 amb l’objectiu principal de contribuir a la normalització i promoció del valencià fomentant l’ús correcte i adequat de la normativa establida pel que fa a la senyalística. Així, l’aplicació permet a les persones que en fan ús fer arribar imatges i missatges sobre rètols i senyals del territori valencià que no estan ben escrits o que no responen al que estableix la llei. 

Des que es va posar en funcionament, l’app ha rebut un total de 118 incidències de diferents usuaris, de les quals ja hem pogut traslladar 74 a les administracions corresponents. L’Ajuntament de València, l’Ajuntament de Castelló, l’Ajuntament d’Oliva, la Diputació de València, la Diputació d’Alacant, la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Conservació del Territori, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana o el Ministeri de Foment han sigut algunes de les administracions amb les quals ens hem posat en contacte fins al moment. 

La majoria d’estes incidències s’han traslladat a les administracions a través de l’Oficina de Drets Lingüístics (ODL) de la Generalitat Valenciana, des de la qual s’ha fet un treball excel·lent, amb l’elaboració d’informes personalitzats per a cadascuna de les incidències presentades i la justificació jurídica corresponent en cada cas. Encara que el tempo en l’administració no sempre és tan ràpid com ens agradaria, la majoria de les incidències que hem enviat han rebut resposta; les administracions han agraït la tasca que realitzem i ens han comunicat que tindran en compte la informació que els fem arribar. A més, dues d’elles han respost oficialment i per registre a l’informe presentat per l’ODL, amb el compromís ferm d’actualitzar els cartells o senyals no adaptats a la normativa vigent i en algun cas, com ara el de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, amb informació sobre algunes de les mesures que porten a terme en matèria de promoció lingüística. 

 

  • Resposta de l’Hospital Doctor Peset, amb el compromís de canviar els cartells de les eixides d’urgències i posar-los en valencià. 
  • Resposta de FGV, amb el compromís de canviar els cartells de l’estació de Museros que estan escrits només en castellà.

 

Des del Tirant volem donar les gràcies a totes les persones que fan ús de l’aplicació i ens fan arribar la informació necessària per a traslladar-la a les administracions. Per la nostra part, intentem mantenir un contacte constant amb les persones que la usen, de manera que les tenim informades de l’estat en què es troba la seua incidència en cada moment. D’altra banda, demanem disculpes, en el cas que alguna persona encara no haja rebut resposta, i ens comprometem a gestionar la seua incidència tan prompte com siga possible.

Les respostes rebudes posen de manifest que l’app BonSenyal és una iniciativa necessària i que a mitjà termini contribuirà a aconseguir que més senyals i rètols del territori valencià estiguen adaptats a la normativa vigent. Us animem a seguir fent-ne ús i a ajudar-nos en la promoció i normalització del valencià!