Els #TopsValencians d’Irene Rodrigo

Els #TopsValencians d’Irene Rodrigo

Hola! Em diuen Irene Rodrigo i em dedique principalment a la divulgació literària i a la formació als àmbits de la comunicació i el foment de la lectura. Tinc 31 anys i vaig nàixer a Puçol (l’Horta Nord). M’encanta llegir, escriure, passar temps amb la gent que estime, viatjar, ballar, estar a la natura, passejar… i crear!

Iniciem la conversa amb Irene Rodrigo parlant de literatura en valencià, quin creus que és el llibre que hauríem de llegir sí o sí?

A mi m’al·lucina El tranvia groc, de Joan Francesc Mira. Sempre que el llig descobrisc alguna cosa nova. Em sembla una reflexió molt lúcida i madurada sobre la identitat, el passar i el conflicte entre la tradició i el progrés.

I a l’hora d’escoltar música, quina és eixa cançó que deixaries en bucle? De ben segur que t’agrada algun grup o cantant en valencià, quin és?

L’any passat vaig estar molt viciada a Cactus. Qualsevol de les seues cançons m’agraden molt. En variant oriental, soc hipermegafan d’Els amics de les arts.

Si parlem de propostes artístiques com la pintura, l’escultura, el disseny i d’altres, quin museu valencià ens recomanes visitar periòdicament? I de museus històrics o de divulgació, quin t’ha resultat més interessant? Ens recomanaries l’obra artística d’algun o alguna valenciana?

M’agraden molt tant l’ETNO com l’IVAM, i a més estan l’un al costat de l’altre, així que els pots visitar els dos en un mateix dia!

Passem al terreny de la creació audiovisual i de les arts escèniques, quin ha estat el documental, la sèrie o la pel·lícula, o l’obra teatral en valencià que més has gaudit? I si et preguntem pels nostres mitjans de comunicació públics, quin programa de la televisió o de la ràdio d’Àpunt hem de seguir?

Fa poc vaig vore La sort, de Jaume Pérez i Juli Disla, i em va paréixer tan emocionant i entranyable que no puc deixar de recomanar-la. Quant a documentals recents, Lobster soup, de Suica Films, i Parir al segle XXI, de Barret Films, que a més està al web d’À Punt.

Anem de viatge perquè tenim un patrimoni natural realment impressionant al País Valencià… De ben segur que hi ha un racó especial per a tu on et sents com a casa i on gaudeixes amb els teus, quin és aquest refugi de felicitat secret?

Per a mi, la Serra Calderona és especial. Ma mare viu allí, així que sempre que necessite reconnectar amb mi mateixa hi vaig. Hi ha moltíssimes rutes, cims i poblets per descobrir. No te l’acabes mai.

Actualment, les xarxes socials són un element important d’entreteniment i de creació i difusió cultural sobretot per a la joventut. Quin creador o creadora de continguts en valencià hauríem de seguir de totes totes? I quina és la plataforma més potent culturalment des del teu punt de vista: Youtube, Facebook, Twitter, Instagram, Tik Tok, Twitch o alguna altra?

Com a bona amant dels llibres, a mi m’agrada molt Marta Meneu, de La prestatgeria de Marta. Crec que té una forma molt fresca i propera de divulgar literatura. Quant a plataformes, a mi m’agrada molt YouTube. No soc molt de xarxes socials, la veritat, tot i que de vegades pense que m’agradaria utilitzar-les més!

Per a tindre les suficients energies per a descobrir totes les recomanacions que ens has proposat necessitarem alimentar-nos molt bé. Quin és el plat de la nostra gastronomia, que més t’agrada? I quin seria el maridatge perfecte?

L’arròs al forn, clar!

Per a finalitzar, la nostra llengua ens defineix com a poble i és un dels grans patrimonis que cal potenciar i preservar. Quina és la teua paraula o dita favorita, la que pronuncies gairebé tots els dies?

Pel ritme de vida frenètic que porte últimament, m’he aficionat molt a dir que vaig com a galló per séquia. Però un verb que m’encisa i que vaig descobrir fa relativament poc de temps és “emmirallar-se