Els #TopsValencians de Simmer Valenciana

Els #TopsValencians de Simmer Valenciana

Soc Susa, tinc 30 anys i soc de Benicarló. Treballe a l’administració pública. També he dedicat la meua vida a la música com a soprano i directora de cor infantil. M’agrada fer de tot: he participat en obres de teatre i musicals, he format part d’equips d’emergència sanitària i rescat, formo part de diferents associacions culturals… I a més, soc streamer i youtuber. Baix el pseudònim de Simmer Valenciana cree contingut audiovisual en la meua llengua sobre videojocs, cultura valenciana i tertúlies i esdeveniments des de fa més d’un any ja.

Iniciem la conversa amb Susa parlant de literatura en valencià, quin creus que és el llibre que hauríem de llegir sí o sí?

És difícil! Som molt afortunades… Però Perfum per a un incendi d’Alícia Coscollano i Masip. Un relat que, els que coneixem a la seua autora, ens fa sentir i experimentar una transició entre la foscor i la llum. Una mare i la pèrdua d’una jove filla.

I a l’hora d’escoltar música, quina és eixa cançó que deixaries en bucle? De ben segur que t’agrada algun grup o cantant en valencià, quin és?

Tot i que soc del 90, sempre m’ha agradat la música del període de la “Nova Cançó“. A poc a poc he anat descobrint nous grups i formacions valencianes. Destaque com a cançó Camals mullats de la Gossa Sorda pel que em trasmet i em relaciona amb la meua parella, però va ser l’anterior fins que va nàixer Llepolies de Zoo. Crec que estic obsessionada amb eixa cançó: significat, aspecte musical, sentiments…

Si parlem de propostes artístiques com la pintura, l’escultura, el disseny i d’altres, quin museu valencià ens recomanes visitar periòdicament? I de museus històrics o de divulgació, quin t’ha resultat més interessant? Ens recomanaries l’obra artística d’algun o alguna valenciana?

Si he de recomanar un museu: MUCBE (Museu Ciutat de Benicarló) per la gran diversitat cultural i històrica que recullen sempre les seues parets. Benicarló té molts artistes però en aquest cas vull destacar a Jose Antonio Caldés, amb una gran trajectòria basada en el dibuix, la pintura, l’escultura… i que malauradament ja ens va deixar fa uns anys.

Passem al terreny de la creació audiovisual i de les arts escèniques, quin ha estat el documental, la sèrie o la pel·lícula, o l’obra teatral en valencià que més has gaudit? I si et preguntem pels nostres mitjans de comunicació públics, quin programa de la televisió o de la ràdio d’Àpunt hem de seguir?

La Vall i, com no, l’Alqueria Blanca. Com a documental “Homenatges“… vos recomano el que van fer de Vicent Andrés Estellés del qual he rapsodiat molts poemes seus i que gràcies a ell vaig començar a parlar valencià. Indispensable: Territori Sonor. À punt directe obviament però quan estaven les REINES de Carolina Ferre i Nerea Sanfe. I programón el de L’estudi. Enganxadeta em tenien i tot el que vaig descobrir…

Anem de viatge perquè tenim un patrimoni natural realment impressionant al País Valencià… De ben segur que hi ha un racó especial per a tu on et sents com a casa i on gaudeixes amb els teus, quin és aquest refugi de felicitat secret?

Les cales de la Barbiguera a Vinaròs i la Basseta del Bovalar a Benicarló. Tinc la sort de poder gaudir de mar i muntanya des de casa i això és un tresor molt valuós.

Les valencianes i els valencians tenim la sort de viure en una terra plena de tresors arquitectònics i històrics. No obstant això, quin consideres que és el monument que millor ens representa o, simplement, quin és el que més t’emociona visitar?

Torne a tirar cap a casa! És inevitable però la Casa del Marqués de Benicarló, el Castell de Peníscola, tota Morella mateixa… I vos podria dir molt més! Els centres històrics dels pobles també haurien de ser BIC.

Actualment, les xarxes socials són un element important d’entreteniment i de creació i difusió cultural sobretot per a la joventut. Quin creador o creadora de continguts en valencià hauríem de seguir de totes totes? I quina és la plataforma més potent culturalment des del teu punt de vista: Youtube, Facebook, Twitter, Instagram, Tik Tok, Twitch o alguna altra?

Ara que forme part d’aquest món, és difícil escollir però Miss Tagless i Llet i Vi. He aprés moltíssim d’ells i els admire. Respecte a la plataforma, culturalment parlant ara mateixa és Twitch. Ja no és només una plataforma de videojocs, és molt més, tot depén de les creadores i creadors. Que m’ho diguen a mi que he portat les falles del meu poble a Twitch!

Per a tindre les suficients energies per a descobrir totes les recomanacions que ens has proposat necessitarem alimentar-nos molt bé. Quin és el plat de la nostra gastronomia, que més t’agrada? I quin seria el maridatge perfecte?

Olleta benicarlanda, sense dubte. Acompanyada d’un bon vi de Carlon. És evident que la carxofa la tenim ací però per la zona tenim una molt bona oferta gastronòmica.

Per a finalitzar, la nostra llengua ens defineix com a poble i és un dels grans patrimonis que cal potenciar i preservar. Quina és la teua paraula o dita favorita, la que pronuncies gairebé tots els dies?

M’anxisa! (m’encisa). Sí, no s’escriu així però… jo l’he adaptada! És una paraula que sempre tinc en bona i… mel de romer, mareta meua… Diria que són les tres que més utilitze.