Dia del Llibre Valencià 2021

Dia del Llibre Valencià 2021

El passat dijous 18 de novembre vam celebrar el Dia del Llibre Valencià a la Universitat Jaume I. Una activitat organitzada pel Tirant conjuntament amb la Biblioteca de l’UJI i el Col·lectiu Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura (CULC).

Com ja sabreu, el 20 de novembre es commemora la primera edició del Tirant lo Blanc, l’obra del cavaller valencià Joanot Martorell, referència del segle d’or valencià, publicada el 1490.

De fet, les entitats organitzadores portem ja realitzant aquesta activitat diverses edicions, a excepció de l’any passat que s’hagué de suspendre a causa de la situació sanitària. Tanmateix, a l’arribar a la seua cinquena edició, es pot dir que es tracta d’una activitat consolidada a la Universitat Jaume I i a les comarques de la Plana.

Unes setmanes abans, la Biblioteca va obrir un formulari perquè els membres de la comunitat universitària interessats feren recomanacions de compra de llibres, els quals estarien disponibles a partir del dia 18 per a traure’ls en préstec.

El dijous 18 vam començar a les 11 del matí amb un creua llibres a l’Àgora de la Universitat; un espai per a intercanviar llibres lliurement. A continuació, a les 11.30 h, va tindre lloc una visita guiada a les instal·lacions de la Biblioteca.

Tot seguit, a les 12h, van presentar-se, en el vestíbul de la Biblioteca, els llibres adquirits per les recomanacions dels membres de la comunitat universitària. Entre llibres físics i electrònics, van ser uns 60 títols, entre ficció, poesia, còmic o guies de viatges.

 

Finalment, a les 13h, en el Saló d’Actes de la Facultat de Ciències de la Salut, vam comptar amb la presència de l’escriptora Marta Meneu-Borja, que es dedica professionalment a la difusió en el món editorial i a més és una “influencer” en valencià, amb perfil en diverses xarxes socials com Youtube, Twitter o Instagram. La xarrada va tractar sobre la importància de la llengua i el seu ús per part de la gent jove i la visibilitat de dones al panorama literari valencià; amb la seua trajectòria personal i professional com exemple,  amb l’objectiu d’il·lustrar o exemplificar aquestes qüestions.

Crònica elaborada per Raül Burriel Calvet, membre del Consell Nacional de l’ACV Tirant lo Blanc.