Castelló batega en valencià: cinc anys de Castelló per la Llengua

Castelló batega en valencià: cinc anys de Castelló per la Llengua

“Castelló batega en valencià” és el lema que servirà de paraigües a totes les activitats que Castelló per la Llengua celebrarà enguany per a commemorar la signatura de les Normes de Castelló. El 21 de desembre de 1984 va marcar un abans i un després en la lluita per recuperar i modernitzar el valencià i per a convertir-lo en l’element vertebrador d’una societat valenciana cohesionada i democràtica. És la voluntat de viure plenament en valencià, ben viva en el nostre poble, el que ha dut a escollir com a lema de la commemoració “Castelló batega en valencià”.

L’Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc és una entitat membre de la plataforma Castelló per la Llengua, i per això també hi participarem activament en aquesta celebració. Els actes centrals de la commemoració tindran lloc el dissabte 17 de desembre, per primera vegada a la Plaça Major de la ciutat. La fira d’entitats per la llengua, a hores d’ara ben consolidada, es complementarà amb animació i tallers infantils, un taller de Botafocs, un taller i exhibició de la Conlloga Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Xàtiva i un acte commemoratiu dels 84 anys de les ‘Normes’, conduït per la periodista Oriana Brunori. La jornada es clourà amb un dinar a la mateixa plaça i l’actuació de Miquel Gil. Des de l’ACV Tirant lo Blanc estarem presents a la fira d’enitats.

presentacio_demos9_castelloA més, la commemoració es completa amb cinc activitats, una de les quals coorganitzem nosaltres. Es tracta de la presentació del #demos9 El tio Canya ha mort: Notes sobre la mecànica sociolingüística del valencià de Francesc J. Hernàndez i Dobon. En la presentació hi participaran l’autor, Susanna Pardines (coordinadora del Lab d’Identitat i Cultura de la Fundació Nexe), Avel·lí Flors-Mas (doctorand en sociolingüística i membre de Castelló per la Llengua) i Raül Burriel (patró de la Fundació Nexe i membre de Castelló per la Llengua), que presentarà i moderarà l’acte, organitzat conjuntament amb la Fundació Nexe i Castelló per la Llengua. 

Al web de Castelló per la Llengua podeu trobar tota la informació de les activitats que es portaran a terme en el marc de la celebració de les Normes en un any en què la plataforma compleix el seu primer lustre sota el lema “5 anys d’estima, passió i moviment”.