El Tirant debat sobre la presència i visibilitat de les dones als mitjans de comunicació i les xarxes socials

El Tirant debat sobre la presència i visibilitat de les dones als mitjans de comunicació i les xarxes socials

Quina és la participació, visibilitat i presència de les dones als mitjans de comunicació i les xarxes socials? Són aquests espais lliures de masclisme o reprodueixen els estereotips de la societat? Com contribueixen a la causa feminista? Aquestes i altres preguntes són les que van ocupar ahir el debat de la jornada Enxarxades. Dones, xarxes i comunicació organitzat per l’ACV Tirant lo Blanc. L’acte, que va tindre lloc a la Sala de Juntes de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València, va comptar amb la participació d’Íngrid Lafita, periodista del Diari La Veu, Violeta Tena, periodista del Temps i membre de la Unió de Periodistes, Meius Ferrés, del col·lectiu “On Són Les Dones” i Marta Meneu, estudiant de periodisme i booktuber. A més, hi va participar virtualment la youtuber valenciana Miss Tagless.

Mira ací el vídeo resum de l’activitat.

Totes les participants hi van coincidir: els mitjans de comunicació són masclistes i la presència de les dones en aquests segueix sent insuficient a pesar dels avanços. Pel que fa a les xarxes socials, la periodista Íngrid Lafita va apuntar que sí bé “han permès la participació i visibilitat de les dones, també són un camp conquerit pel masclisme”. Lafita, qui té una presència activa a les xarxes, va explicar que ha rebut amenaces per expressar les seues opinions, però també va encoratjar les dones a ocupar també aquest espai virtual perquè s’escolte la seua veu.

Per la seua banda, Violeta Tena va presentar el projecte de l’Agenda d’Expertes que va posar en marxa la Unió de Periodistes fa mig any. Es tracta d’una eina de visibilització de les dones als mitjans a través d’una base de dades on hi ha el contacte de més de 400 dones expertes en diferents disciplines acadèmiques i camps professionals. L’objectiu d’aquest projecte és que els periodistes puguen comptar amb la seua opinió i comentaris experts en els diferents espais informatius. “Ara per ara, només el 28% de les notícies estan protagonitzades per dones, un percentatge que no es correspon amb la realitat: les dones som el 50% de la societat”, va explicar la periodista. Aquesta xifra encara es redueix més en el camp de les opinions: només el 9% són de dones.

La responsable de la comunicació digital de la Universitat de Girona, Meius Ferrés, va parlar com a membre del col·lectiu On Són Les Dones, que va nàixer fa quasi dos anys a través de Twitter per a denunciar precisament aquesta escassa presència de les dones als mitjans. “Dels 3.600 articles i tertúlies que hem analitzat, en només 937 d’ells hi ha dones, el que suposa un 25%”, va apuntar. I va explicar que tot i que a Catalunya existeix una llei que diu que els mitjans de comunicació que reben ajudes de la Generalitat han de complir la igualtat tècnica del 40%-60%, només els mitjans públics ho fan a hores d’ara “Malgrat tot, crec que hem avançat: hem aconseguit que ja no siga normal una tertúlia sense cap dona. Com que fiscalitzem diàriament els mitjans en matèria de gènere, molts s’hi estan posant les piles”.

Finalment les youtubers Marta Meneu i Miss Tagless  -aquesta última a través d’un vídeo gravat a propòsit per a l’acte- van explicar com és ser una dona en el món de Youtube on, tot i existir-hi una suposada política antimasclista, les dones es veuen sovint qüestionades per parlar de determinats temes i suportar comentaris masclistes. Meneu va explicar que en el cas de Booktube la situació és diferent: “Booktube és una excepció, probablement perquè l’índex de lectura és més elevat entre les dones i hi tenim una presència destacada a la plataforma”, va dir. “De fet, només conec un booktuber home en català i dones en som unes quantes”.


Així, totes les participants van insistir en què encara queda un llarg camí per recórrer, tot i que també van manifestar que ens trobem en un moment d’apoderament de les dones i el moviment feminista que ha permès avançar en alguns aspectes. A més, també van destacar els aspectes positius de les xarxes socials, la horitzontalitat de les quals ha permès que les dones hi participen i opinen en condicions més igualitàries, així com ha facilitat que generen xarxa entre elles, una sororitat virtual que contribueix a trencar a poc a poc amb el masclisme existent.