Seminari Debat d’Idees Valencianistes

El Seminari Debat d’Idees Valencianistes és un punt de trobada amb experts de diferents disciplines per abordar el present i les perspectives de futur d’algunes de les principals problemàtiques que ens afecten als valencians. Aquesta cita, que ja ha celebrat la seua onzena edició, pretén constituir un fòrum de debat d’idees del valencianisme per a construir una societat millor.

El Seminari se celebra a la universitat, sovint amb la col•laboració del Bloc d’Estudiants Agermanats, per apropar els debats sobre aquells temes que ens preocupen a la població més jove així com a l’acadèmia, la qual no pot desvincular-se de l’actualitat política, social i econòmica de cada moment. Amb aquesta activitat volem ser protagonistes de l’actualitat social i agents d’un futur més nostre.

Programa 2017

L’edició de l’any 2017 es va celebrar a la Universitat de València i la Universitat Jaume I de Castelló els dies 3,10 i 11 de maig abordant diferents temes d’interés per a l’actualitat valenciana.  

La primera jornada va ser dimecres dia 3 amb dues taules redones al voltant de la identitat dels valencians i la competència lingüística a l’administració pública. El tret d’eixida de l’XI Seminari Debat d’Idees Valencianistes es va donar amb la projecció del documental “Ser a la frontera sud”, d’El Tempir d’Elx, un audiovisual al voltant de com se senten els valencians i valencianes del sud del país. La projecció va anar seguida d’un debat al voltant de les diferents visions de la identitat que hi ha al conjunt del territori valencià, amb la participació de Lluís Català, director del documental, Josep Enric Escribano, president d’El Tempir d’Elx i Pau Fabregat, de Maestrat Viu. La taula redona va estar moderada per Susanna Pardines, membre del Consell Nacional de l’ACV Tirant lo Blanc i coordinadora del lab d’Identitat i Cultura de la Fundació Nexe.

La segona part de la jornada la va protagonitzar la competència lingüística, un tema que van abordar el secretari autonòmic de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Ferran Puchades; el president de l’ELEN (European Language Equalitý Network) i membre d’Intersindical Valenciana, Ferran Suay; i la professora de Dret Constitucional i especialista en drets lingüístics, Vicenta Tasa. La taula la va moderar Nathalie Torres, sòcia de l’ACV Tirant lo Blanc i subdirectora general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana.

Els dies 10 i 11 de maig el seminari va continuar a Castelló i València amb debats al voltant de les llengües de l’ensenyament al País Valencià i el deute històric, respectivament. El Menador Espai Cultural de Castelló va ser l’encarregat d’acollir la presentació del #Demos10 editat per la Fundació Nexe “Poder i Llengua: les llengües de l’ensenyament al País Valencià” el dimecres 10 de maig, En la jornada hi van participar els autors del llibre i professors de la Universitat de València, Vicenta Tasa i Anselm Bodoque, a més del regidor de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Castelló, Ignasi Garcia. La taula la va moderar el soci de l’ACV Tirant lo Blanc Jordi Tàrrega, qui va conduir un debat centrat en la necessitat de normalitzar l’ensenyament en valencià i també en les polítiques de multilingüisme que des del govern valencià s’han portat o es porten a terme en l’àmbit educatiu.

El deute històric valencià i l’infrafinançament van ser els protagonistes de l’última sessió del Seminari, celebrada el dijous 11 de maig a l’Espai Cultural de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València. Joan Sanchis, economista i soci del Tirant, va exposar la ponència “Crònica d’un frau: el deute històric valencià”, en la qual va explicar en què consisteix el deute, l’evolució d’aquest en els darrers anys, així com la justificació del reclam per tal de recuperar-lo per part de la ciutadania valenciana. 

Gonçal Grau, president de l’ACV  Tirant lo Blanc, va presentar l’acte i va exposar la campanya “Jo reivindique el #DeuteHistòricValencià” que està portant a terme l’entitat per fer visible les millores que podrien suposar per als valencians i valencianes la recuperació d’aquesta part del deute. La jornada va concloure amb l’actuació del cantant Pau Alabajos.

 

Més informació del seminari: http://www.tirant.org/el-xi-seminari-valencianista-debat-sobre-la-identitat-valenciana-i-la-competencia-linguistica/