L’ACV Tirant lo Blanc reclama la competència lingüística a la nova llei de funció pública i un finançament just

L’ACV Tirant lo Blanc reclama la competència lingüística a la nova llei de funció pública i un finançament just

L’Associació Cívica Valenciana va celebrar el passat dissabte 28 de gener l’Assemblea General Ordinària, en la qual s’aprova el projecte d’activitats per a 2017, un any en què l’entitat continuarà coordinada pel mateix Consell Nacional que va estar triat en l’assemblea de l’any passat. Els socis i sòcies van aprovar per unanimitat tant la memòria de les activitats realitzades en 2016 com el projecte que s’ha presentat per al proper any. Aquest repeteix les activitats que l’associació realitza amb periodicitat anual, com ara la Jornada #Dospuntzero, el Seminari Valencianista o les presentacions de llibres. Però a més pretén ampliar el ventall d’actuació amb activitats relacionades amb el feminisme, els conflictes internacionals i el coneixement del País Valencià a través de visites guiades i excursions, i consolidar-se com escola de formació.

dig

A més, l’assemblea va aprovar dues resolucions, la primera d’elles relacionada amb la defensa d’un nou model de finançament just i un augment de les inversions estatals per al País Valencià. Segons Gonçal Grau, president de l’entitat, “front al gran greuge comparatiu que suposa l’actual sistema de finançament autonòmic, pel qual els valencians i valencianes hem perdut al voltant de 16.000 milions d’euros, reclamem un canvi en aquest sistema, que vaja acompanyat a més d’una millora en la inversió d’infraestructures en el nostre territori, amb transports eficients i vies de comunicació adequades per a les necessitats de creixement de l’economia valenciana”. En aquest sentit, l’entitat es va adherir el passat mes de novembre al manifest Per un finançament just impulsat des de la Generalitat Valenciana.

La segona de les propostes de resolució aprovada també per unanimitat en l’assemblea fa referència a la competència lingüística en la nova llei de la funció pública valenciana. L’ACV Tirant lo Blanc manifesta que les Administracions Públiques valencianes “han de ser un referent en l’ús de la nostra llengua” i “garantir el dret dels administrats a dirigir-se i ser atesos en la llengua pròpia i oficial” dels valencians i valencianes. En aquest sentit, Grau apunta que “cal fomentar mesures justes que acaben amb la discriminació lingüística, el que passa pel coneixement de les treballadores i els treballadors públics de les dues llengües oficials de l’Administració”.

L’assemblea va donar el vist-i-plau a la proposta de treball i a l’equip de gestió, pel que el Consell Nacional continuarà treballant per refermar l’associació dins la societat valenciana i continuar mantenint-la com un referent per al valencianisme cívic. Amb anterioritat a l’assemblea de l’ACV Tirant lo Blanc es va celebrar una reunió de la Fundació Nexe, entitat agermanada al Tirant. La Fundació Nexe aposta per seguir consolidant-se com a think tank de referència al País Valencià així com ampliar els seus àmbits d’estudi.