Declaració amb motiu dels esdeveniments viscuts a Catalunya arran de la voluntat del poble català d’exercir el seu dret a vot

Declaració amb motiu dels esdeveniments viscuts a Catalunya arran de la voluntat del poble català d’exercir el seu dret a vot

L’ACV Tirant lo Blanc i la Fundació Nexe volen traslladar la seua profunda preocupació per la deriva adoptada pel Gobierno de España davant la voluntat del poble català d’expressar-se lliurement i decidir el seu futur en pau i de manera democràtica.

El referèndum de l’1 d’octubre  és la resposta d’un poble i unes institucions a les quals no se’ls ha donat cap opció d’expressar-se per la via del diàleg i la negociació. Per tant, entenem que no és democràticament assumible l’estratègia penal i policial que el Gobierno de España està perpetrant contra persones físiques i jurídiques, atemptant greument contra els drets de manifestació, reunió i  informació i conduint a la democràcia espanyola a un atzucac d’involució que la societat civil demòcrata no està disposada a tolerar.

A la manca de diàleg i voluntat de solució cal afegir l’esgotament de l’arquitectura política i institucional sorgida de la Constitució del 1978; Catalunya i el moviment independentista català són l’evidència més clara de la necessitat de trencament amb un model social, democràtic i territorial que s’ha quedat obsolet i no serveix per a donar resposta als reptes dels pobles i dels ciutadans i ciutadanes que componen l’Estat espanyol.

Per tot això, les entitats que signem:

–        Exigim al Gobierno de España el cessament de l’estratègia de repressió i persecució policial i judicial en Catalunya contra el referèndum de l’1 d’octubre.

–        Instem el Gobierno de España i tots els partits polítics amb representació parlamentària a obrir un nou procés constituent que aborde entre les qüestions d’aprofundiment democràtic, regeneració i garanties socials, la qüestió del model territorial per a donar resposta a la societat plural i plurinacional en què vivim, incloent-hi el dret a decidir, acompanyat d’una reforma consensuada del sistema de finançament que garantisca l’autonomia i la suficiència financera dels diferents pobles per a desenvolupar les competències atribuïdes per la llei.

–        Agraïm al poble de Catalunya el seu exemple de dignitat i convicció democràtica  i desitgem la millor solució per a la seua situació.

Consell Nacional de l’ACV Tirant lo Blanc i Fundació Nexe